Descoperă Valea Hârtibaciului din mocăniță
Din cei 64 de kilometri de cale ferată de mocăniță de pe Valea Hârtibaciului, până acum au fost repuși în funcțiune de către voluntari cei 7 kilometri dintre gările Hosman și Cornățel. Pe aceștia, Asociația Prietenii Mocăniței organizează regulat curse cu tren diesel, iar ocazional curse cu tren cu abur.

Traseul vă poartă printr-o zonă protejată pentru păsări, unde veți putea vedea, printre altele, acvila țipătoare mică, stârcul cenușiu, barza și fazanul, și, cu puțin noroc, căprioare, ciute, vulpi și iepuri. Asta pe lângă câteva turme de oi, văcuțe și căluții de la stâna lui nea Ionică.

În prezent, lucrăm la prelungirea traseului mocăniței cu încă 2,6 kilometri, de la Hosman până la fosta haltă Fofeldea, pe care sperăm că îi veți putea parcurge cu ciclo-drezina începând cu anul 2023.

Activități

Curse cu trenul diesel

Cursele regulate de iarnă se fac cu trenul turistic format din locomotivă diesel și două vagoane închise și încălzite, cu o capacitate totală de 70 de locuri. În perioada ianuarie - martie se pleacă din stația Hosman și circulăm până la gara Cornățel și retur, un traseu de 14 km care se parcurge în 90 de minute.

Program valabil în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023:
în zilele de duminică, la orele 11:00 și 14:00

Biletele pot fi achiziționate online prin plată cu cardul, sau, dacă mai sunt locuri, direct din gară, cu plata cash.

Curse cu tren cu abur

Deși am recuperat una dintre locomotivele cu abur care au circulat în trecut pe linia noastră, va mai dura un timp până va fi reparată, așadar până atunci închiriem o locomotivă cu abur ocazional, pentru evenimente.

În acest an, trenul cu abur a circulat cu ocazia Zilelor Mocăniței, pe 10 și 11 septembrie 2022.

Plimbări cu ciclo-drezina

Bucură-te în liniște de peisajele Văii Hârtibaciului într-un mod inedit - pedalând pe șinele mocăniței împreună cu prietenii sau familia. Ciclo-drezina "Spiritul Secășelului" are 2 locuri la pedale și 4 locuri pe băncuțe și a fost primul vehicul pe șine pe care l-am avut în dotare.

Deocamdată ciclo-drezina nu poate fi folosită, linia fiind ocupată cu trenurile turistice, dar sperăm ca în curând să v-o putem pune la dispoziție pe un sector de linie dedicat doar ei, de la Hosman la Fofeldea (2,6 km).

Evenimente

Curse pentru grupuri organizate

Pe lângă cursele publice, facem și curse pentru grupuri organizate. Agenții de turism, clase de copii, grupuri de pasionați feroviari sau sașii care se întorc pe vale în vacanță sunt doar câțiva dintre cei care rezervă o plimbare cu mocănița. Trenul are o capacitate maximă de 79 de locuri în două vagoane, iar prețul este același ca la cursele publice, și anume 30 lei pentru adulți și 20 lei pentru copii, suma minimă de la care rentează să punem trenul în mișcare fiind de 600 de lei.

Contactați-ne pentru detalii și rezervări.

Ziua de naștere în mocăniță

Organizăm zile de naștere sau alte petreceri în mocăniță, atât pentru cei mici, cât și pentru cei care se simt încă mici 🙂
Trenul festiv e compus din vagonul salon (două mese înconjurate de ~12 locuri) ornat cu baloane și vagonul 119 (32 de locuri cu mese), între care se poate trece în timpul mersului. Traseul este Hosman-Cornățel și retur, care se face în ~90 de minute, dar putem opri oriunde pe traseu pentru alte activități.

Pentru mai multe detalii și pentru rezervări, contactați-ne.

Curse tematice

Ocazional, organizăm curse speciale cu diferite tematici. Recital de poezie sau de chitară, concert ad-hoc sau tren de noapte pentru observarea perseidelor sunt doar câteva dintre ele, și mai sunt câteva idei pe care le explorăm.

Cursele tematice vor fi anunțate din timp pe pagina noastră de facebook și vor avea locuri limitate, care vor putea fi rezervate pe pagina de rezervări din momentul în care le vom anunța.