În acest weekend am pus în circulație un nou vagon, primul vagon românesc din garnitura mocăniței hârtibăcene!
Aglomerarea bruscă a mocăniței de la început de august, prilejuită de sezonul de concedii, a fost mai ușor de gestionat în acest an datorită îmbogățirii parcului rulant al mocăniței cu un nou vagon. Este vorba de un vagon autentic hârtibăcean, produs în anul 1985 la Întreprinderea de vagoane MEVA din Drobeta Turnu-Severin, care a circulat între Sibiu și Agnita până la închiderea liniei de către CFR, în anul 2001.
Istoria lui post-CFR este una destul de interesantă. Abandonat la capăt de linie în gara Sibiu, a devenit adăpost pentru oamenii străzii până în anul 2007, când, datorită amenajării legăturii rutiere pe sub podul gării până la gară, a fost tras în fața depoului mocăniței din Sibiu, unde a fost vandalizat de trecători. Un an mai târziu, după cinci licitații amânate sau anulate din motive absurde la care ne-am prezentat la București, împreună cu alte cinci vagoane din Sibiu a fost vândut Remat-ului (care nu participase la niciuna din licitații). A fost salvat în ultima clipă de la tăiere, după un apel telefonic anonim al unui pasager dintr-un tren care trecea pe lângă depou, pentru alte vagoane din acel lot fiind deja prea târziu. După o mobilizare exemplară a primarilor de pe vale, care au strâns fier vechi de pe sate pentru dat la schimb, după un cântar mult decalibrat al Remat-ului, bineînțeles în favoarea lor, și după o cofinanțare din partea fundației Mihai Eminescu Trust, vagonul a ajuns într-un final înapoi la Agnita, după 7 ani de la ultima lui cursă, de data asta pe platforma unui camion.
Începând cu anul 2009, voluntarii noștri s-au apucat de restaurarea lui, fără nicio experiență în domeniu, în aer liber și cu scule rudimentare, dar cu mult entuziasm și cu ajutorul celor care au crezut în noi. Astfel, în septembrie 2010, cu exteriorul recondiționat și cu un interior încropit în grabă, vagonul a circulat în gara Agnita și pe 1 km de linie, alături de o locomotivă cu abur, pentru sărbătorirea centenarului mocăniței, acela fiind primul eveniment major pe care l-am organizat. După centenar, el a rămas în gara Agnita, unde un adăpost temporar a fost construit în jurul lui și sub care au continuat lucrările la interiorul vagonului. În 2015 am fost cât pe ce să îl folosim pentru prima ediție a Zilelor Mocăniței de la Cornățel, interiorul fiind aproape de finalizare, însă vremea rea ne-a stricat planurile, așa că a rămas la Agnita. Ulterior, datorită curselor tot mai dese pe care le organizam la Cornățel și a nevoii continue de întreținere a liniei, nu am mai avut timp pentru finalizarea lucrărilor la vagon, după scurt timp devenind evident că materialele pe care le-am folosit la interior nu erau adecvate, acestea degradându-se rapid sub acțiunea umezelii din aer.
Totuși, ideea unui tren al nostru a mocnit mereu în mintea noastră, așa că, atunci când am avut oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru mocăniță, vagonul a făcut parte din trenul propus spre recondiționare, alături de o locomotivă nouă. Așa se face că, trei ani mai târziu și după 22 de ani de când nu a mai călcat pe aici, vagonul proaspăt recondiționat la atelierele societății Calea Ferată Îngustă din Criscior, Hunedoara, este pus din nou pe șinele de acasă, în gara Cornățel. Cu un interior refăcut, cu instalație de iluminat, partea de rulare revizuită, instalația de frână automată completată și funcțională, acesta este, la momentul actual, cel mai modern vagon de călători aflat în circulație pe liniile de mocăniță din țară, iar primii călători s-au bucurat de el la cursa de vineri seară, urmați de cei care au ales să admire stelele căzătoare din mocăniță în noaptea de sâmbătă spre duminică. Vagonul va rămâne în continuare în compunerea garniturii turistice a mocăniței și vă veți putea bucura de el, sau retrăi vremurile în care făceați naveta cu mocănița, conform programului de circulație afișat pe site.
Vagonul face parte din proiectul „Un tren pentru Mocăniță”, depus de Asociația Prietenii Mocăniței în parteneriat cu comuna Marpod la GAL Microregiunea Hârtibaciu și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. PNDR este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Cu mulțumiri tuturor voluntarilor care și-au adus aportul de-a lungul anilor la acest vagon și în amintirea tuturor clipelor faine petrecute în și pe lângă el.