Follow Us on Twitter

See Us on Facebook
 

Cine suntem?

Suntem un grup de tineri voluntari, cu vârste cuprinse între 22 şi 41 de ani, profesii între student şi arhitect, programator sau istoric, susţinuţi de autorităţile locale şi de entuziaşti britanici, care, din vara lui 2008, ne adunăm în timpul liber pentru a ne distra lucrând la calea ferată.
Bineînţeles, am fi putut sta acasă jucându-ne pe calculator sau uitându-ne la televizor, dar la ce foloseşte asta? Aici avem şansa de a face ceva în lumea reală, ceva de care vor beneficia şi alţii şi care ne face să simţim că timpul nostru nu a fost irosit degeaba. Iar cu aceasta vine şi mulţumirea de sine.
Din vara lui 2009 suntem organizaţi şi oficial, sub Asociaţia Prietenii Mocăniţei.

Ce facem?

Principalul nostru obiectiv este conservarea şi restaurarea treptată a patrimoniului căii ferate înguste care leagă oraşele Agnita şi Sibiu. Asta implică lucrări de întreţinere cum ar fi erbicidarea, curăţirea liniei de arbuşti, înlocuirea traverselor putrede, întreţinerea podurilor, întreţinerea şi restaurarea clădirilor, restaurarea materialului rulant şi relaţia cu localnicii, în acelaşi timp încercând prevenirea furturilor.

Până acum am reușit, printre altele, diminuarea furturilor și distrugerilor în gările Agnita și Cornățel, restaurarea clădirilor cantonului Coveș, turnului de apă din Cornățel și grajdului gării Alțâna, curățarea liniei și completarea elementelor de prindere lipsă pe o distanță de 7 kilometri între Cornățel și Hosman, vopsirea semnalului prevestitor de intrare în gara Agnita, construirea unui adăpost pentru vagoane la Agnita și restaurarea caroseriei unui vagon de călători.

Pentru viitor avem în plan organizarea Zilelor Mocăniței în fiecare an, prima ediție urmând a avea loc în 26 și 27 septembrie 2015. Asta presupune atât reparația și apoi întreținerea tronsonului de cale ferată dintre Cornățel și Hosman cât și recondiționarea și repunerea în circulație a unor vagoane de călători. Locomotiva va fi închiriată la primele ediții, deocamdată neavând resursele financiare pentru achiziționarea uneia.

Implicarea ta ne ajută să realizăm cele de mai sus. Dacă-ți plac proiectele noastre, adu-ți și tu contribuția!

Cum poţi ajuta?

Fii voluntar

Fie că îţi plac căile ferate şi n-ai unde să te manifeşti, pur şi simplu fiindcă te-ai săturat de serviciul tău la birou şi tânjeşti după muncă fizică, sau doar pentru că îţi place să fi voluntar, acesta e locul perfect pentru tine.
Acţiuni planificate aproape în fiecare sâmbătă pe tot parcursul anului îţi dau ocazia perfectă de a participa oricând te simţi apt, fără nici un fel de pretenţie de a participa regulat. Exprimă-ţi dorinţa de a participa la acţiunile noastre prin intermediul paginii de contact şi vei fi subscris la buletinul nostru de ştiri, pe care îl vei primi pe email înaintea fiecărei ieşiri, ca să poţi decide dacă acţiunile planificate sunt pe gustul şi abilităţile tale.

Dă sfoară-n țară

Spune-le prietenilor, scrie pe blog și pe forumuri, împarte broșuri, lipește afișe, povestește-ți experiența ca voluntar la Mocănița Hârtibaciului. Cu efort minim ne ajuți astfel să creștem, să fim cunoscuți și să îndrăznim a ne gândi la proiecte tot mai ambițioase. Vezi afișele, broșurile și bannerele noastre.

Plimbă-te cu drezinele

Planifică-ți o excursie de neuitat pe valea Hârtibaciului! Fie că îți aduci familia sau prietenii, drezinele noastre îți oferă mijlocul ideal de a admira peisajul liniștitor și divers al sitului de protecție avifaunistică Natura 2000, departe de forfota șoselei, însoțit doar de glasul roților de tren. Pentru mai multe detalii despre plimbările cu drezine vezi pagina de turism.

Cumpără produsele noastre

Promovează-ne și finanțează proiectele noastre de restaurare achiziționând produsele Prietenilor Mocăniței. Vizitați magazinul on-line pentru publicații, cărți poștale, insigne și alte lucruri interesante.

Alătură-te grupului de suporteri

Totuşi, dacă timpul sau distanţa nu-ţi permit să te implici dar ai vrea totuşi să-ți aduci contribuția la acest proiect, te poți înscrie în grupul de suporteri ai căii ferate Sibiu-Agnita. În schimbul cotizației anuale de 50 RON, care va fi folosită pentru finanțarea proiectelor noastre, vei primi bianual un buletin de știri în format electronic.

Sponsorizează-ne

În fiecare an ne propunem proiecte individuale pentru restaurarea sau dezvoltarea unei părți a mocăniței. Fie că e vorba de reparația sau achiziția de vagoane sau locomotive, reparația liniei sau a clădirilor mocăniței, cu siguranță găsești între ele și ceva pe gustul tău. Persoanele fizice ne pot sponsoriza redirecționând 2% din impozitul pe venit, iar persoanele juridice sponsorizându-ne cu până la 20% din impozitul pe profit.

Răspunde apelurilor noastre

Din când în când lansăm apeluri publice pentru proiecte urgente sau de un impact și importanță majore. Fie că este vorba de restaurarea unei clădiri aflată în pericol de prăbușire, reparația unui pod sau restaurarea unui vehicul feroviar, ne poți sprijini financiar, logistic sau material.
Contribuțiile financiare se pot face prin transfer bancar în conturile deschise de Asociația Prietenii Mocăniței la Banca Transilvania în Sibiu:
EUR: RO75BTRL03304205S48081XX
RON: RO03BTRL03301205S48081XX
Puteți contribui de asemena folosind PayPal:


Toată lumea e binevenită să participe la acest proiect interesant, care va marca cu siguranţă viaţa celor implicaţi, aducând în acelaşi timp o contribuţie pozitivă celor care trăiesc în zona defavorizată a văii Hârtibaciului, judeţul Sibiu, România.

Ultima modificare la 23 august 2016
Calea ferată îngustă Sibiu - Agnita (- Sighișoara) Asociația "Prietenii Mocăniței"